ARTIČOKE PRIPOROČENO

by bratinov

1IMG_5328

2IMG_5259

3IMG_5285

4IMG_5264

5IMG_5338

6IMG_5360

IMG_5391

IMG_5447

IMG_5473

Zadnje čase se vedno bolj razveselim obiskov poštarja, saj je očitno dokončno pogruntal kateri paketi me najbolj spravijo v dobro voljo. Nazadnje mi je recimo, direkt iz Škotske pritovoril Laphroaigov Triple Wood, ki že čaka na primerno degustacijo. Malo pred tem, že kakšen mesec ali dva nazaj pa se je prikazal s skrivnostno rjavo škatlo, naslovljeno na Bratinov studio. Po previdnem odpiranju škatle, konec koncev nikoli ne veš kaj lahko skoči iz nje, se je izkazalo, da je polna najbolj svežih in simpatičnih mini artičok, ki nam jih je prijazno poslala Jana, poznana tudi kot Histria Botanica. Že nekaj časa se dogovarjamo za obisk njenega posestva, kjer poleg raznovrstne zelenjave goji tudi meliso in druge zeli, ter iz njih kuha eterična olja in hidrolate, ampak to je že stvar drugega paketa, ki ga bomo obdelali naslednjič. Terminov za obisk nam torej še ni uspelo uskladiti, artičoke pa niso stvar, ki bi lahko čakala, zato je problem rešila Pošta Slovenije.

Tako lepo presenečenje si zasluži tudi primeren tretma, zato smo prvo rundo počastili samo s kuhanjem v osoljeni vreli vodi in takojšnjo degustacijo s par kapljami olivnega olja. Ker jih je po tej minimalistični uverturi ostal še cel kup, je iz njih nastala še ena odlična slana pita po sledeči proceduri:
Najprej pripravimo testo tako, da zmešamo 400g moke, ščep soli in 200g hladnega nakockanega masla. To lahko storimo ročno ali v mešalniku, važno je, da dobimo drobtinasto zmes, ki ji nato dodamo približno 1dl hladne vode in na hitro zmesimo samo toliko, da se vse skupaj sprime v kroglo testa. Testo zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za uro ali dve. Ohlajeno testo razvaljamo v krog, malo večji od planiranega premera pite.
Sredino posujemo z naribanim parmezanom, obložimo z blanširano mlado špinačo ali blitvo, mladim česnom, pinjolami in ovčjo skuto. Solimo in popramo ter obložimo še z artičokami, ki jih predhodno očistimo in blanširamo. Za finiš še na vrh naribamo malo parmezana, nato pa robove testa zapognemo proti sredini tako, da dobimo nekakšen večkotni približek kroga. Pečemo pri 180°c dokler ni testo lepo zlatorumeno zapečeno, približno 30-40 min. Počakamo, da se malo ohladi in postrežemo še toplo, ali pa počakamo, da je pita popolnoma hladna. Vino naj bo v obeh primerih hladno in belo.