ZDRAVKO

by bratinov

IMG_3788_1_resize

IMG_3814_1_resize

IMG_3817_1_resize

IMG_3848_1_resize

IMG_3890_1_resize

Zdravko ni eden izmed Bratinovih daljnih sorodnikov, ampak nov kruh, ki smo ga nedavno dodali na redno tedensko peko.  S tem odgovorjamo na očitke, da so naši recepti preveč hedonistični in se približamo tudi publiki tistih, ki so nagnjeni k bolj zdravemu življenskemu slogu, ravnim trebuščkom in ekstremno dolgi življenski dobi. Kljub temu je v Zdravkotu tudi bela moka, ki mu daje bolj rahlo in kruhasto strukturo in pa kvas, za katerega sicer še nismo slišali pravega argumenta, zakaj točno naj bi bil škodljiv, čeprav je del zdrave publike o tem kar soglasen. Po želji lahko seveda delež bele moke manjšate, posledično pa bo tudi tekstura kruha postajala bolj kompaktna.

Za dve modelni štručki:

-500g ržene moke
-500g bele moke
-200g ovsenih kosmičev
-100g sončničnih semen
-20g soli
-15g kvasa
-1000g vode

Vse sestavine zmešamo v večji posodi, da dobimo mehko in gladko maso oz testo. Glede na visoko hidracijo je kakršnokoli mesenje precej nemogoče, tako da niti ne poskušajte.  Posodo pokrijemo in pustimo na sobni temperaturi, da vzhaja približno 3 ure (čas je seveda odvisen od količine kvasa in temperature prostora) nato pa testo razdelimo na dva dela, ju »oblikujemo« v štruco in položimo v pravokoten model za peko. V modelu vzhajamo še cca 2 uri, nato pa kruhe vstavimo v pečico ogreto na 240°c. Po 20minutah peke temperaturo zmanjšamo na cca 220°c in pečemo še nadaljnih 30min, oz dokler ni skorja lepo obarvana in hrustljava. Pečen kruh vzamemo iz modela in ga pred rezanjem ohladimo na rešetki. Zdravko se odlično združuje z maslom in (kakopak domačo) figovo marmelado, če pa vas zavoljo zdravja skrbi sladkor v marmeladi, priporočamo kombinacijo z zaseko.. (preverjeno dobro).