LUKSUZNA PITA

by bratinov

IMG_8965_resize

IMG_8933_resize

IMG_8925_resize

IMG_8975_resize

IMG_8944_resize

IMG_9429_resize

IMG_9435_resize

IMG_9441_resize

IMG_9482_resize

IMG_9473_resize

Esencialne sestavine za luksuzno pito so: prost petkov popoldan (možni so tudi ostali dnevi), kombiniran z jesenskim soncem v največji delikatesi na prostem – v gozdu. Ponudba je zagotovo vedno sveža in sezonska, problema s parkiranjem ni, gužve pa sploh ne. Tu se očitno spet zbudi tisti lovsko-nabiralniški gen, ki smo ga pobrali od naših daljnih prednikov in nekje v ozadju čaka, da ga spet uporabimo. Vsi čuti se prilagodijo enemu osnovnemu cilju, nabiranju hrane, kar za nas sicer ni več nujno potrebno za preživetje, je pa odličen način za sprostitev. Ostale stvari, ki nam okupirajo misli se počasi izklopijo in ves fokus je usmerjen v to, da pod kupom listja najdemo naslednjo gručo lisičk. Tokrat je nabiralniška odprava zagotovila košaro lisičk in kostanja, iz tega pa je nastala tudi ideja za recept, ki se je v praksi izkazal za zelo vrednega ponovitve. Mogoče naslednjič z jurčki ali pa kakšno drugo gozdno dobroto.

Kostanjevo krhko testo

200 g moke
100 g kuhanih olupljenih kostanjev*
150 g masla
pol žličke soli
par žlic hladne vode

*opomba kuharju: uporabi več kostanjev… tokrat smo jih v testo vmesili za cca 1/3 pa je bil okus premalo izrazit

Nadev iz lisičk
3 šalotke
2 jajci
1 dl sladke smetane
lisičke – kolikor smo jih uspeli nabrati (podatek v gramih ni znan)

Najprej pripravimo krhko testo. Kuhan kostanj pretlačimo v pire, ga zmešamo z moko, dodamo sol in  koščke masla ter na hitro zmiksamo, da dobimo drobtinasto zmes. Dodamo par žlic hladne vode in na hitro zgnetemo v testo. Gnetenja naj bo čim manj, da testo ne postane trdo. Kepo testa zavijemo v folijo in za približno eno uro postavimo v hladilnik.

Ohlajeno testo razvaljamo v krog s katerim obložimo model za pito. V notranjost položimo plast peki papirja in jo zasujemo s suhim fižolom, ki bo med prvo peko obdržal testo na mestu. Pečemo cca 10 min pri 180°C, nato pa odstranimo fižol in pečemo še nadaljnjih 5 min. Med tem pripravimo lisičke. V ponvi segrejemo žlico masla, na hitro prepražimo šalotko in dodamo narezane lisičke. Začinimo s soljo in poprom ter na močnem ognju pražimo par minut. Z nadevom napolnimo pripravljeno testo, nato pa prelijemo še z mešanico jajc in smetane. Pito pečemo še približno 15 min, da dobi na vrhu lepo zapečeno skorjico. Počakamo, da se malo pohladi, nadaljevanje pa je vsem znano…