HOBA

by bratinov

IMG_0288

IMG_0307

IMG_0242

IMG_0255

IMG_0357

IMG_0370

IMG_0377

 

Bratinova posadka bi si v tem letnem času želela vsaj začasno preseliti svoje kuhalno infrastrukturo nekam v bolj južne, obmorske kraje, pa se nam ta možnost letos na vse mogoče načine izmika.  Tako se, dokler smo prisiljeni ostati na celini, lahko tolažimo vsaj z dalmatinsko orientirano prehrano. Tokrat smo tudi hobotnico namesto s harpuno ulovili kar z evri.

Splošni napotki pri izbiri hobotnice so:
1. Najbolša je tista, ki jo uloviš sam.
2. Manjše so načeloma boljše (tiste okoli kilograma so super)
3.Najbolj preprost način mehčanja sveže hobotnice je ta, da jo vsaj za en dan zamrznemo, lahko pa seveda tako že kupimo.

Za 2 zelo lačni osebi ali 3 normalno lačne potrebujemo:
-ena hobotnica (cca 1kg)
-par mladih krompirjev
-glavica česna
-ena čebula ali pest šalotk
-olivno olje

Proceduro lahko izpeljemo v saču, če ga ni pri roki, pa kar v pečici, rezultat  je v vsakem primeru odličen. Hobotnico položimo v naoljen pekač (dobro je, če ima ta tudi pokrov), dodamo na krhlje narezan krompir, kose čebule (šalotke pustimo kar cele) in stroke česna. Hobotnice ni potrebno soliti, ker je že sama dovolj slana. Pekeč pokrijemo s pokrovom, če ga nimamo, pa kar z alu folijo, ki jo na robovih dobro zatesnimo , nato pa pekač postavimo v pečico segreto na 200°c. Pečemo dobro uro (čas proporcioalno prilagodimo velikosti hobotnice) nato pa odstranimo folijo in jo za 15-20min postavimo nazaj v pečico, da se hobotnica in krompir na zgornji strani malo zapečeta in se  slastna omaka, ki se je med peko nabrala na dnu pekača malo zreducira.  V tej fazi lahko tudi povečamo temperaturo pečenja, če želimo ekstra hrustljave lovke. Končano hobotnico postavimo na mizo in se odpravimo po novo buteljko ohlajene malvazije, glede na to, da smo prvo spili že med pripravo.