SVEŽINA

by bratinov

IMG_5487

IMG_5518

IMG_5530

IMG_5565

IMG_5655

IMG_5596

IMG_5605

IMG_5622

Pred kratkim smo v MC Hiša mladih v Ajdovščini sodelovali na zanimivem kulinaričnem dogodku imenovanem Svežina. Letnemu času primerno smo si zadali koncept, da bo celoten meni sestavljen iz svežih, sezonskih, predvsem pa surovih sestavin. Torej nič kuhanja, samo deska, nož in domišljija. Najprej smo rezali surove Fonda brancine in jih polagali na kruhke, ki nam jih je posebej za to priložnost spekla Pekarna Osem. Brancine smo kombinirali z daikon redkvijo, domačo majonezo iz olivnega olja, solnim cvetom in svežo baziliko, druge pa smo marinirali v soku limon in pomaranč ter postregli s surovimi šparglji. Za sladico  smo, iz gajbice popolnoma svežih in dišečih jagod, naredili še preprost osvežilen sladoled, ki smo ga s pomočjo suhega ledu namešali kar na mestu.

500 g jagod
1 dl sladke smetane
1 žlica sladkorja
1 žlica mascarpone (opcijsko)
cca 200 g suhega ledu
*Suhi led je ogljikov dioksid v trdnem stanju. Ima temperaturo -79°C zato zelo hitro ohladi in zamrzne vse s čemer pride v stik. Sicer za rokovanje ni nevaren, vseeno pa je priporočljivo malo previdnosti.

Priprava gre pa tako: jagode, smetano in sladkor zmiksamo v gladko maso in jo vlijemo v primerno veliko posodo za mešanje. Postopoma dodajamo suhi led in z metlico hitro mešamo dokler masa ne doseže primerne trdote. Nato jo za par minut pustimo potem pa še enkrat dobro premešamo, da se raztopi in izpari še preostali CO2.  Ker sladoledna masa na ta način zamrzne zelo hitro, se tvorijo majhni kristali ledu, zato je tak sladoled zelo gladek. Uporabite lahko katerokoli sadje ali druge aromatične dodatke, če želite še bolj kremast sladoled pa mu lahko dodate še jajčne rumenjake.