POLETJE BO…

by bratinov

IMG_8350 copy

IMG_8314 copy

IMG_8297 copy

IMG_8354 copy

IMG_8361 copy

Miran pravi, da poletja ne bo… nam pa je, glede na zunanje klimatske razmere jasno, da bo in to mogoče še prej kot pričakovano, zato bomo za ogrevanje naredili eno jed, ki nam že prijetno zadiši po morju. Ker smo realno še vedno precej v zimskem obdobju, smo izbrali lignje, ki se v največji meri lovijo prav v tem letnem času. Kombinirani s popečeno polento, malo koromača, kaprami in olivami so odlično kosilo.

Procedura gre pa tako: najprej skuhamo polento, če se vam zelo mudi lahko vzamete tahitro, ki pa se jo v vsakem primeru splača kuhati malo več kot skromnih par minut, ki so navedene na embalaži. Dosti bolje pa bo, če si vzamete čas in skuhate pravo, tapočasno polento. Ko je kuhana jo stresemo na pekač, pokrijemo s kosom peki papirja in vse skupaj stisnemo z desko ali drugim pekačem tako, da dobimo cca 1-2 cm debelo “ploščo” polente. Ko se ohladi odstranimo peki papir in jo narežemo na poljubno velike rezine. V ponvi segrejemo malo olja in  popečemo rezine polente, da so lepo hrustljave, med tem pa v drugi ponvi na hitro in na visoki temperaturi prepražimo rezine koromača, kapre, olive, nato pa posebej še rezine lignjev. Če kuhamo večjo količino je to bolje narediti v več rundah, tako da se lignji lepo zapečejo in se ne začnejo kuhati. Par minut praženja bo več kot dovolj.

Na krožnik zložimo rezine polente, čez njih pa po pravilih proste kompozicije dodamo še lignje in popečeno zelenjavo. Dodamo še brizg olivnega olja in malo zelenih vršičkov koromača, če jih imamo pri roki, gre pa tudi brez. Buteljka svežega belega pa bi morala biti v tem trenutku že ohlajena. Poletje bo!

 

 

.