BREZ ADITIVOV

by bratinov

IMG_2519

IMG_2535

IMG_2570

IMG_2605

IMG_2621

Sestavine:

500 g bele pšenične moke
4 srednje velike rdeče pese
žlička soli
pol kocke kvasa

Pod besedo kruh si večinoma predstavljamo nekaj resnega, umirjenega, tradicionalnega… se pa vmes najde tudi kakšen izven serijski posebnež – naprimer ta rdečkar. Vsem tistim, ki pravijo, da se je za všečno barvo jedi pač treba poslužiti tube barvila, evo vam aditiv – rdeča pesa.

Rdečo peso olupimo, narežemo na kocke in skuhamo do mehkega. Pri kuhanju uporabimo samo toliko vode, da prekrije peso in jo po kuhanju ni potrebno odlivati. S paličnim mešalnikom zmiksamo kose rdeče pese skupaj z vodo v kateri se je kuhala – kot bi pripravljali kremno juho.

Moko presejemo v posodo, dodamo sol in kvas, namesto vode pa dodamo ohlajen pire rdeče pese. Razmerje med količino moke in pireja je najbolje prilagoditi po občutku. Zamesimo dokaj mehko testo in ga pustimo vzhajati, da se volumen podvoji, nato pa ga z rokami oblikujemo v dolgo kačo iz katerega narežemo enakomerno velike kose (kot bi pripravljali njoke, le malo večje dimenzije), ki jih med dlanmi oblikujemo v kroglice. Seveda lahko isto testo oblikujemo v hlebce, štruce, žemlje… mi se najraje držimo kroglic, ker so ravno prav velike za dodatek predjedi in imajo dobro razmerje med sredico in skorjo.

Zložimo jih na pekač obložen s peki papirjem in pustimo, da vzhajajo približno 30 min. Pečico segrejemo na 250°C , na dno pa postavimo še en prazen pekač. Kruhke vstavimo v pečico. Tik preden jo zapremo pa zlijemo cca pol decilitra vroče vode v spodnji, prazen in dobro razgret pekač, nato pa pečico hitro zapremo. S tem se v notranjosti ustvari parna komora, ki v začetni fazi pečenja omehča skorjo oz. površino kruha in omogoči, da le ta lepo naraste. Čas pečenja je približno 15 min oz. toliko, da začne skorja dobivati malo temnejšo – zapečeno barvo. Postrežemo jih lahko kar tako, zraven kakšne zelenjavne juhe ali hladne predjedi ali pa jim odrežemo vrh in napolnimo s svežo ricotto, pomešano s svežimi sesekljanimi zelišči, soljo in olivnim oljem.  Za bolj pikanten karakter pa lahko vmes naribamo še malo parmezana.