FOCACCIA

by bratinov

IMG_2272

IMG_2273

IMG_2298

IMG_2300

IMG_2314

IMG_2320

Focaccio smo seveda pobrali od Italijanov, ki jo baje pečejo že cela stoletja. V osnovi gre za nizek kruh, zamesen z olivnim oljem in pečen v zelo vroči peči. Na vrhu ima posute različne dodatke, značilne za vsako pokrajino posebej. Dodatkov je količinsko precej manj kot pri pici, razlikuje pa se tudi testo, ki je pri pici bolj čvrsto in zelo tanko – manj vzhajano.

250 g bele gladke moke
250 g bele ostre moke
3 dl vode
pol kocke kvasa (cca 20 g)
dve žlički soli
50 ml olivnega olja
rožmarin
groba sol

Moko presejemo v skledo, dodamo sol, raztopljen kvas, mlačno vodo in olivno olje ter dobro premešamo, da se sestavine sprimejo. Vsebino zvrnemo na pult in mesimo dokler ne dobimo gladkega testa – cca 15 min. Oblikujemo kroglo, jo malo premažemo z oljem in položimo nazaj v posodo. Pokrijemo jo s folijo in pustimo, da vzhaja na sobni temperaturi cca 2 uri. Nato testo zvrnemo na pomokano površino, ga še malo pregnetemo in razdelimo na dva dela, ki ju kar z rokami oblikujemo v ploščo debeline 1-2 cm. Na testo posujemo dodatke po želji: rožmarin, žajbelj, timijan, groba sol, suhi paradižniki, rezine melancanov, koromač… Mi smo tokrat izbrali preprosto kombinacijo rožmarina in grobe soli. Dodatke nato s prsti vtisnemo v podlago, da na površini nastanejo majhni kraterji in se začimbe sprimejo na testo. Focaccie preložimo na pekač obložen s peki papirjem in pustimo, da vzhajajo še približno pol ure, nato jih pobrizgamo z olivnim oljem in zapremo v pečico. Pečemo jih približno 15-20 min, v pečici predhodno ogreti na 250°C. Najbolje, da jih postrežemo še malo tople, skupaj z malo nalomljenega parmezana, oliv, kakšno rezino pancete in kozarcem vina.