TEDEN KRUHA

by bratinov

IMG_2209

IMG_2221

IMG_2229

IMG_2248

Skoraj neverjetno je, da po dveh letih pisanja teh objav, še nobena ni bila posvečena samo peki kruha, temu zenovskemu opravilu, kjer lahko iz najbolj osnovnih sestavin: moka, voda, sol, kvas dobimo toliko različnih rezultatov.

Posipamo se z moko in začenjamo teden kruha, tekom katerega bomo spekli, dokumentirali in z recepti opremili naših najljubših 5 kruhov. Prvi je na vrsti zelo preprost in vedno perfekten – kruh brez mesenja. Recept naj bi se rodil v Newyorški pekarni Sullivan Street Bakery, od tam pa se je, predvsem preko interneta, širil po celem svetu. Odkar smo ta recept posvojili na Kruhu in vinu, ga pečemo v zelo rednih intervalih in zelo različnih izvedbah, rezultat pa je vedno odličen. Tudi iz čiste polnozrnate moke vedno uspe luknjasta mehka sredica in hrustljava skorja. Tistim, ki ga niste še poizkusili, ga močno priporočamo, ostali pa že itak veste o čem govorimo.

Za en konkreten hlebec:
70 dag pšenične polnozrnate moke (po želji lahko tudi bele, pirine, ajdove…)
5 dl vode
pol kocke kvasa (20 g)
dve žlički soli

Moko vsujemo v skledo, dodamo sol, raztopljen kvas in vodo ter dobro premešamo – najbolje gre kar z gumijasto lopatko ali s kuhalnico. Testa ni potrebno mesiti, sestavine se morajo samo premešati. Pokrijemo s folijo in pustimo na pultu, da vzhaja cca 12 ur. Čas vzhajanja se lahko brez problema raztegne tudi na 16 ur in več, v tem primeru je bolje, da je v bolj hladnem prostoru.  Vzhajano testo, ki je zelo mehko in težko obvladljivo, stresemo na pomokano podlago, parkrat prepognemo, da oblikujemo hlebec in ga pustimo vzhajati še kakšno uro. Pečico, skupaj s težko litoželezno posodo s pokrovom, v kateri bomo pekli kruh, segrejemo na 250°C. Ko je dovolj ogreta posodo vzamemo iz pečice in jo pomokamo, hlebec pa zarežemo in ga prestavimo v ogreto posodo. Nič hudega, če se zelo mehek hlebec med tem malo deformira, med peko se bo namreč konkretno “napihnil” in skril vse lepotne napake. Posodo pokrijemo in jo damo v pečico za cca 30-40 min, nato pa odkrijemo in pečemo še cca 15 min oz. dokler ni skorja lepo obarvana in hrustljava (čas pečenja prilagajate velikosti hlebca in obnašanju vaše pečice). Pečen hlebec vzamemo iz kozice in ohladimo na rešetki.

Ta kruh se zelo dobro obdrži skoraj čez cel teden, če je dobro zaprt v škatli, predvsem pa, če ste ga napekli dovolj, da ga ne zmanjka.  Ko se malo posuši, ga lahko popečemo z malce olivnega olja in pohrustamo zraven kakšne kremne juhe.