GOMOLJI

by bratinov

IMG_0782

IMG_0784

IMG_0789

IMG_0778

IMG_0794

IMG_0771

IMG_0749

IMG_0810

IMG_0821

 

“Gomolj (latinsko tuber) je rastlinska struktura, namenjena shranjevanju založnih snovi, ki se razvije pri nekaterih rastlinah in jim pomaga preživeti obdobja neugodna za rast.” (vir:wiki)

Če je zima za rastline pretežno neugodno obdobje za rast, pa imamo ljudje, zaradi veselega decembra in ostalih priložnosti za konzumacijo dobrot, ravno obratne težave. Da preprečimo pretirano shranjevanje založnih snovi je najboljše, da si omislimo katero izmed koristnih zimskih rekreacij kot so: kidanje snega, sekanje drv itd. Po tem si lahko mirno privoščimo tudi kakšno bolj konkretno jedačo.  Zima je namreč tudi idealen čas za jedi v stilu: ”Zaprem v pečico in pozabim za eno uro“.  Ker se vse sestavine pečejo/kuhajo v isti posodi, se okusi lepo prepojijo, drugi plus je pa to, da imamo na koncu za pomit samo eno posodo. Gomolji, ki so se tokrat uvrstili v izbor so: rdeča pesa, koleraba, krompir, črna redkev, korenje, gomolj zelene in kos svinjskega flama, ki sicer ne spada pod gomolje ampak se z njimi odlično razume v vseh pogledih. Olupljene gomolje  narežemo na malo večje kose, dodamo malo česna, čebule, ščep soli, malo posušenih začimb (majaron, timijan, koromač) in brizg olivnega olja, nato pa smo vse skupaj nasujemo v pekač in pokrijemo z alu folijo, da se gomolji med pečenjem ne presušijo. Za isti efekt bi lahko uporabili tudi posodo s pokrovom. Zapremo v pečico za približno 1 uro pri 200°C, zadnjih 15 min pa folijo odstranimo, da se zgornja stran hrustljavo zapeče. Pečeni gomolji ostanejo lepo čvrsti in neprimerno bolj aromatični kot kuhani.

Namesto svinjskega flama lahko uporabimo kakšen bolj sočen del piščanca, npr. bedra ali pa perutničke, vegetarijanske duše pa lahko pečejo tudi samo gomolje, v tem primeru lahko proti koncu pečenja na vrh naribamo malo parmezana. Zraven odpremo buteljko lažjega rdečega ali pa bolj krepkega (maceriranega) belega vina.