AJVAR

by bratinov

IMG_1930

IMG_1956

IMG_1990

IMG_1967

IMG_2004

IMG_0618

Še ena objava, ki prihaja malo z zamudo, sicer pa datira nekam v sredino septembra, ko so bile dolge rdeče paprike na vrhuncu zrelosti in je bil čas, da se jih predela v najboljši domač ajvar. Procedura ni komplicirana, je pa precej dolgotrajna, sploh pri večjih količinah (majhnih se itak ne splača delat), zato je najboljše, če k sodelovanju zvabite še kakšnega ozimničnega entuziasta.

Sestavine (količine so približne)
- rdeča paprika 15 kg
- melancani 4 kg
- olje cca 0,5 l
- par strokov česna
- pekoči feferoni (po okusu)
- sol

Začne se z intenzivnim ogrevanjem žara, saj za peko take količine paprik potrebujemo precej razkurjene žerjavice. Alternativno lahko paprike spečete v pečici, vendar boste potem prikrajšani za tisti pravi, rahlo dimljeni okus pečene paprike. Sploh pa je za prave piromane vsak izgovor dober, da spet zakurimo žar in mogoče v kakšen kot, zraven paprik, namontiramo še kos goveda ali svinjine.

Paprike pečemo na precej visoki temperaturi, da se zmehčajo, koža pa jim lahko popolnoma počrni saj jo kasneje v celoti olupimo. Pečene paprike zlagamo v posodo, ki jo vestno pokrivamo s pokrovom, tako da se v notranjosti ustvari nekakšna komora, ki paprike še dodatno zmehča, ožgana lupina pa odstopi, tako da jih lahko brez problema olupimo. Paprikam poleg lupine odstranimo še semena in zeleni del, nato pa jih zmeljemo v strojčku za mletje mesa. Nekateri to opravijo kar v multipraktiku, kar je sicer možna ampak slabša alternativa, saj mikser papriko preveč spasira, medtem ko s to pripravo dobimo enakomerno zmlete koščke paprike. Melancane še surove olupimo, zrežemo na rezine in spečemo na žaru, nato pa jih zmeljemo po isti proceduri kot paprike.

Na polovici olja na hitro prepražimo nasekljan česen, minuta ali dve bo dovolj, samo toliko, da zadiši ampak se ne obarva. Dodamo zmlete paprike in melancane ter počasi pražimo, da povre do primerne gostote. Vmes dodamo še preostalo olje in sesekljane pekoče feferone, če želimo “ljuti” ajvar. Na koncu ga posolimo, če se nam zdi presladek (odvisno od paprik) pa mu lahko opcijsko dodamo še malo jabolčnega kisa.

Še toplega napolnimo v sterilizirane kozarčke in pri tem pazimo, da med maso ne nastanejo zračni mehurčki. Najbolje, da z vsakim kozarčkom parkrat (z občutkom) udarimo po pultu obloženem s krpo. Nato jih tesno zapremo in zavijemo v deko, da se počasi ohladijo. Shranimo v hladen in temen prostor in upamo, da zdržijo vsaj do novega leta.