FAST FOOD I

by bratinov

IMG_9542

IMG_9663

IMG_9584

IMG_9655

IMG_9644

IMG_9597

IMG_9637

IMG_9680

IMG_9698

 

Z jedmi, ki se jih običajno streže v fastfoodih, ni čisto nič narobe, če se jih lotimo na pravi način, predvsem pa s pravilnimi sestavinami. To smo ugotavljali že pri Pizzi , povsem možna pa je aplikacija tudi na vse ostale jedi. Ker je potrebno začeti pri osnovah, smo tokrat v obdelavo vzeli najbolj bazično kombinacijo, ki se jo v fastfood obratih skonzumira na tone – pomfrit in kečap. Na vrtu trenutno zori ogromno paradižnika, ki se ga sproti konzumira v solatah, na picah, paštah… nekaj pa ga lahko brez večjih težav predelamo v homemade kečap, za katerega verjetno ni potrebno navajati vseh razlogov zakaj je boljši od komercialne variante.

Priprava te koncentrirane sladko-kisle paradižnikove omake gre pa tako:
Na olivnem olju prepražimo čebulo in steblo zelene ter dodamo sesekljan česen in na kocke narezane paradižnike. Začinimo s soljo, poprom, svežim timijanom ter klinčki in koriandrovimi semeni, ki jih predhodno stremo v možnarju. Pustimo, da se počasi kuha in se paradižniki povsem razpustijo, nato pa vse skupaj zmiksamo v gladko maso, ki jo pretlačimo skozi fino sito, da odstranimo vse trde delce. Dobljeno paradižnikovo maso spet zavremo v posodi ter ji dodamo rjavi sladkor in jabolčni kis (za količino zaupajte svojemu okusu). V tej fazi lahko dodamo tudi mleto papriko: sladko, pikantno, dimljeno…  Kuhamo, da se zreducira do želene gostote, nato pa napolnimo v stekleničke, ki smo jih predhodno sterilizirali v pečici.

Pomfrit je res simple zadeva ampak tudi tukaj je možno stvar malo zakomplicirati, sploh če želimo super-hrustljav krompirček in ne mlahavih krompirjevih svaljkov, ki se ponavadi strežejo pod tem imenom.  Heston ga iz tega razloga cvre kar 3x , kar je precej dolgotrajno, rezultat pa je res zelo dober, tako da se splača poskusiti.  Tokrat pa smo ubrali precej bolj kratkotrajno, a enako hrustljavo varianto, ki smo jo posvojili na Korziki, kjer ti tak pomfrit obvezno postrežejo poleg polne posode dišečih klapavic. Krompir narežemo na zelo tanke palčke (cca 4×4 mm) ga osušimo in v majhnih količinah ocvremo v vročem olju. Dokler se ne naredi vsaj malo skorjice ga med cvrenjem ne tikamo, nato ga lahko občasno malo pretresemo. Ko se nam zdi že skoraj narejen ga mirno cvremo še naprej in ga poberemo iz olja tik preden začne dobivati temnejšo barvo. Postržemo ga v papirnatih škrnicljih skupaj s kečapom iz prejšnjega odstavka in smo upravičeno ponosni na svoj fastfood.

Se nadaljuje…