Z VETROM

by bratinov

IMG_4321

IMG_4227

IMG_4364

IMG_4651

IMG_4614

IMG_4649

IMG_4515

IMG_4518

IMG_4482

IMG_4508

20 jajc, dve merjaščevi salami, zajeten kos pancete, 1 kg parmezana, 1 kg riža, 4 kg krompirja, 2 kg čebule in česna, 7 kg rostbifa, gajbica zelenjave, dva kozarca oliv, 2 kg kave, karton Pasjega Repa, karton Bratinov Malvazije, dve flaši viskija… itd. To niso priprave na vojno stanje ampak popis zalog pred vkrcanjem šestih mornarjev na jadrnico. Za robinzonski detajl smo spakirali še harpuno, nekaj trnkov in seveda dovolilnico, nato pa odvezali vrvi, nastavili smer proti Kornatom in proslavili s požirkom viskija. Sledil je en teden popolne svobode in gurmanskih užitkov:

Sendviči za na pot
Polovico ciabatte premažemo z maslom, obložimo z rukolo in rezinami počasi pečenega (medium-rare) rostbifa. Drugo polovico ciabatte na hitro pomočimo v omako, ki se je nabrala med pečenjem mesa in pokrijemo sendvič.

Hobotnica v solati s krompirjem
Najprej ulovimo hobotnico ali več njih in jo za dan ali dva pospravimo v zamrzovalnik, če imamo to srečo, da ga jadrnica ima. Zamrznjeno hobotnico skuhamo, malo ohladimo in jo narežemo na manjše koščke, nato pa zmešamo s kockami kuhanega krompirja, drobno narezano čebulo, limono in standardnim trojčkom: sol, poper in olivno olje.

Surov mariniran brancin
Sveže ujetega brancina očistimo in sfiliramo, nato pa meso narežemo na zelo tanke rezine, ki jih položimo na globok krožnik, prelijemo z limoninim sokom in olivnim oljem ter solimo in popramo. Vse skupaj pospravimo v hladilnik za kakšno uro ali dve, nato pa postrežemo z opečenim kruhom.

Rižota s kozicami
Pri lokalnem ribiču uplenimo kakšno kilo mini jadranskih kozic. Na olivnem olju prepražimo na drobno narezano čebulo, po parih minutah dodamo česen in kozice. Pražimo, da se lepo obarvajo, nato pa zalijemo s kozarcem suhega belega vina in počakamo, da malo izpari, nato pa dodamo narezane paradižnike in riž. Kuhamo na majhnem ognju in redno mešamo, med tem pa postopoma dodajamo  tekočino – vodo ali ribjo osnovo, če jo imamo pri roki. Ko je riž kuhan ugasnemo ogenj, vmešamo še majhno kocko masla in počakamo še par minut, nato pa postrežemo.

Ribja juha
Uporabimo lahko praktično katerekoli bele ribe, najboljše je, da so čimbolj raznovrstne. Ribe sfiliramo in narežemo na manjše kose, ostanke (kosti in glave) pa skuhamo v rahlo osoljeni vodi. V drugi posodi prepražimo narezano čebulo, papriko in korenje. Zalijemo z belim vinom, dodamo narezane ribe in lovorov list ter vse skupaj prelijemo z jušno osnovo, ki smo jo skuhali iz glav. Solimo in popramo ter po okusu dodamo še malo belega vina. Na koncu v juho zakuhamo še pest riža in to je to. Zraven postrežemo bruskete s česnom, svežim paradižnikom in parmezanom.

Pečene bukve, krompir z zelišči
Krompir narežemo na četrtine in ga napol skuhamo, nato ga pomešamo z narezano čebulo,  začimbami (rožmarin, origano, lovor) in olivnim oljem, ter zapremo v pečico. Glede na to, da so jadrnice običajno opremljene s plinsko pečico, ki ima svoj dalmatinski tempo, imamo vsaj kakšno uro ali celo dve časa za namakanje v vodi, branje knjige in malvazijo. Ko ocenimo, da ima krompir lepo zapečeno skorijco, nadaljujemo tako, da očiščene bukve povaljamo v ostri moki in na hitro spečemo v olju.

Jadralski stejk – jasno je, da gre za zelo dolg in precej kompliciran recept, ampak se splača potruditi. Segrejemo težko ponev, stejk solimo, popramo in premažemo z oljem. Pečemo 3 minute na eni, nato pa še 3 minute na drugi strani, prestavimo na krožnik in počakamo še 5 minut, da se odpočije, med tem pa odpremo buteljko konkretnega rdečega.

….

Kuhanje na jadrnici je precej specifično, ker je kuhalna infrastruktura omejena, horizont ponavadi ni čisto raven, sestavine pa so omejene na to, kar se spomnimo spakirati že doma in na tisto kar ulovimo/naberemo po poti: ribe, školjke, olivno olje, limone, zelišča nabrana na bližnjem otoku… Toda občutek, ko zvečer ob sončnem zahodu v mirnem zalivu uživaš v malo prej ulovljenih ribah, ki jih pridno zalivaš s hladno malvazijo, je popolnoma neprecenljiv.