ČEŠNJE

by bratinov

IMG_4694

IMG_4743

IMG_4767

IMG_4791

IMG_4807

IMG_4828

IMG_4881

IMG_4901

Najboljše češnje so brez dvoma tiste prve, spomladanske, ki dozorijo na vrtu in se jih do onemoglosti naješ medtem, ko sediš na veji nekje sredi krošnje. Glede na to, da dozorijo v enormnih količinah, je dobro imeti pri roki kakšno rešitev za presežke, ki jih ne uspeš pojesti direktno na drevesu. Opcij je več: iz njih lahko namešaš sladoled, skuhaš marmelado, jih potopiš v alkohol, ali pa iz njih celo zvariš pivo, ampak o tem malo kasneje. Mi pa smo iskali nekaj bolj kratkoročnega in posledično recept kar trikrat zamenjali. Najprej je bil planiran cheesecake, ampak so začeli odjemalci glasno protestirati ob podatku, da mora chesecake pred zaužitjem v hladilniku počakati kakšnih 6ur. Drugi plan je predvideval torto s čokolado in češnjami ampak smo spet ugotovili, da bo to trajalo kar nekaj časa, zahteva po cukru pa se je eksponentno večala, zato smo v osnovi obdržali tortni koncept in ga samo pomanjšali na format cupcakesov.

Sestavine:
200 g moke
100 g sladkorja
100 g čokolade
200 g češenj (približno, kdo pa sploh tehta češnje..)
2 jajci
75 g zmehčanega masla
1,5 dl mleka
lističi sveže mete

Krema:
100 g bele čokolade
200 g mascarpone
sladkor po okusu

Jajca ločimo na rumenjake in beljake, ki jih stepemo v sneg. V drugi posodi gladko vmešamo sladkor, jajčne rumenjake in zmehčano maslo. Dodamo moko ter čokolado v prahu in premešamo. V to dokaj suho zmes prilijemo še mleko in dodamo češnje ter po okusu še natrgane lističe sveže mete. Čisto na koncu previdno umešamo še beljake, nato pa maso napolnimo v papirčke ali v pekač za muffine. Pečemo približno 15 min pri 180°C.

Kremo pripravimo tako, da raztopimo belo čokolado in jo umešamo v mascarpone (ali kakšen podoben kremni sir). Po želji lahko dodamo še sladkor, ni pa nujno.  Kremo napolnimo v dekorirno vrečko in nabrizgamo na ohlajene cupcakese. Na vrh posadimo skrbno izbrano češnjo in metin listič.

Glede na to, da smo že pri prejšnji peki muffinov, ki so bližnji sorodniki cupcakesov, pili pivo, smo tudi tokrat pogledali kaj ponujajo pametni strici iz Belgije. Izbira je bila očitna – pivo, ki fermentira skupaj s češnjami imenovano Kriek. Tale ravno prav kisel in osvežilen Boon, nam je bil pa sploh všeč!

 

.