ŠPINAČNI

by bratinov

IMG_4268

IMG_4293

IMG_4311

IMG_4296

IMG_4337

IMG_4345

IMG_4423

Špinača je zelenjava, ki se rada promovira z zelo zvitimi marketinškimi prijemi. Najprej si je naklonjenost mlajše publike hotela pridobiti z bodibilderskim promotorjem Popajem, nato pa je sledila še afera z napačno zapisano decimalko glede vsebnosti železa. Ne glede na decimalke in ostale tehnološke podatke pa jo imamo še vedno radi, ker je  tako univerzalna in jo lahko skupaj z maslom, smetano, sirom, jajcem,… kombiniraš na nešteto zelo okusnih načinov. Iz nje lahko naredimo solato, jo posujemo po pizzi, zmiksamo v juho ali pa integriramo v njoke, kar smo tokrat tudi naredili. Tale recept je sposojen iz Srebrne žlice, ki pravi tako:

1 kg mlade špinače skuhamo v vreli vodi (par minut bo dovolj, da se zmehča), nato pa iz nje iztisnemo čim več vode in jo na drobno sesekljamo. V skledi zmešamo nasekljano špinačo, 350 g ricotte, eno pest naribanega parmezana, sol, poper in dva jajčna rumenjaka. Problem pa se pojavi, če je tako kot v našem primeru masa skoraj tekoča – recept pa pravi, da zmes oblikujemo v kroglice. Improvizirana rešitev – v zmes dodamo še eno žlico moke, dobro premešamo in maso napolnimo v vrečko za dekoriranje. V loncu zavremo osoljeno vodo, nato pa vrečki odrežemo vrh in začnemo v vrelo vodo iztiskati maso, ki jo na 2 cm prerežemo, tako da dobimo enakomerno velike njoke. Kuhamo približno 2 minuti oz. toliko, da njoki priplavajo na površino. Poberemo jih iz vode in prelijemo s stopljenim maslom ali pa brizgom olivnega olja in posujemo z naribanim parmezanom, na vrh pa posedemo poširano jajce. O tem pa kdaj drugič .

.