CROISSANTS

by bratinov

IMG_4054

IMG_4086

IMG_4096

IMG_4146

IMG_4162

IMG_4213

IMG_4222

Priznajmo si, da imajo Francozi, kar se kulinarike tiče zelo upravičeno svoj sloves. Poleg tega, da so veliki mojstri v pridelavi sirov, vin, mesnin in vseh ostalih dobrot,  zelo dobro obvladajo tudi uživanje v njih. Užitek se definitivno začne že pri zajtrku, kjer imajo glavno vlogo sveže pečeni rogljički. Bistvo božanskih francoskih croissantov je maslo, veliko pozornosti pri pripravi in še malo masla. Da slučajno nebi kdo pomislil na to, da bi namesto masla uporabil margarino, ki je, če se spet poslužimo prefinjenega francoskega izraza – merde!

Priprava ni pretirano zakomplicirana, je pa precej dolgotrajna, zato je dobro, da dogodke planiramo že malo vnaprej. Na primer tako, da v petek zvečer začnemo mesiti testo, v soboto dopoldan pa po stanovanju že omamno diši po sveže pečenih rogljičkih, v ozadju pa igra Edith Piaf.

CROISSANTS
25 g kvasa
250 ml mleka
500 g moke
250 g masla
2 žlici sladkorja
pol žličke soli
en rumenjak

Kvas raztopimo v mlačnem mleku in pustimo, da vzhaja cca 10 min. V skledo presejemo moko, dodamo sol in sladkor ter kvasno mešanico. Sestavine premešamo, da se sprimejo, nato pa vse skupaj stresemo na pult in mesimo približno 10 min, da dobimo gladko testo. Postavimo ga v pokrito posodo in vzhajamo cca 2 uri, nato pa ga še enkrat na hitro premesimo in postavimo v hladilnik čez noč. Naslednji dan testo vzamemo iz hladilnika in ga razvaljamo na pravokotnik približno 20×40 cm in na eno polovico položimo maslo, ki smo ga predhodno oblikovali v ploščo velikosti cca 19×19 cm (malo manjši od polovice testa). Maslo najlažje oblikujemo v “ploščo” tako, da ga na sobni temperaturi zmehčamo, ga zapremo v plastično vrečko in razvaljamo na želeno velikost, nato pa ga ohladimo v hladilniku. Drugo polovico testa prepognemo čez maslo in zatesnimo robove, nato vse skupaj previdno razvaljamo na pravokotnik velikosti cca 20×60 cm, ter oba konca testa prepognemo do sredine, nato pa vse skupaj še enkrat prepognemo na pol. Testo zasukamo za 90° ter  ga ponovno razvaljamo v pravokotnik, nato pa ga prepognemo na tretjine: najprej prepognemo eno tretjino testa proti sredini, nato pa čez ta del prepognemo drugi konec testa. Sledi ponovni obrat za 90° in prepogibanje na tretjine, nato pa testo postavimo v hladilnik za eno do dve uri. Ko je dovolj ohlajeno, ga razdelimo na dva dela, ter vsakega razvaljamo na pravokotnik širine 20 cm in debeline cca 3 mm, ter ga narežemo na trikotnike, ki jih zvijemo v rogljičke. Položimo jih na pekač obložen s peki papirjem in med njimi puščamo dovolj prostora za vzhajanje. Pustimo jih, da vzhajajo približno eno uro (odvisno od temperature prostora), nato pa jih premažemo z rumenjakom in pečemo cca 10 min pri 200°C.

Nadaljnji postopek ne potrebuje tako natančne razlage, vključuje pa skodelico dobre kave in kozarec sveže stisnjenega pomarančnega soka ali pa celo kozarec suhega šampanjca, ki je odlična spremljava croissantom.  Ahh…  Joie de vivre.

.