INVENTURA

by bratinov

IMG_0780

IMG_0782

IMG_1207

IMG_1205

IMG_3843

IMG_3750

IMG_3757

IMG_3809

 

Glavna sezona tovrstnih opravil je za letos že mimo, zato je sedaj pravi čas, da se opravi letno inventuro in oceni, kar smo pripravljali pred približno tremi meseci, potem pa zaupali času in burji, da opravi svoje delo. Mesnine, prav tako kot vino, pivo, siri… rabijo svoj čas, da dozorijo in razvijejo svoj polni okus. Brez bližnjic in sintetičnih dodatkov.  Zato smo se tudi mi, ko smo se enkrat v začetku januarja v več generacijski koaliciji mojstrov in vajencev lotili izdelave domačih klobas, salam, pancet.. Tako kot že vrsto let smo se pri pripravi, bolj kot na visokotehnološke postopke, zanašali na znanje naših nonotov, ki na srečo niso poznali nitritov, ojačevalcev arome, barvil in dima v prahu. Imeli pa so sol, poper, česen, dim in najbolj pomembno, meso domačega pujsa, ki je pridno malical repo, krompir, kolerabo, želod in podobno. Predvsem pa je bil en sam dovolj, da je za celo leto nahranil veliko družino, zato ni bilo nobenega ločevanja na dobre in slabe kose. Dobro in uporabno je bilo prav vse, od rilca do repa, saj je imel vsak kos svoj namen in način priprave.

 

.