GIRICE

by bratinov

IMG_3602

IMG_3584

IMG_3624

IMG_3636

IMG_3637

Pri vsakodnevnem kuhanju lahko določene stvari planiraš vnaprej in se na njih pripraviš, druge pa so stvar momenta oz. tega kar oči novodobnega nabiralca zagledajo v sezonski ponudbi. Ponavadi se to zgodi pri čisto nedolžnem sprehodu čez tržnico. Posebej nevaren sektor je kletni del Plečnikovih arkad, kjer se na ledu razstavlja kolekcija Jadran/Mediteran/Atlantik. Tokrat je v fokus padla polna kašeta svetlikajočih giric, ki je hitro obudila prijetne spomine na poletne večere pod borovci nekje na jadranski obali. Glede na zunanje vremenske razmere, ki so po dolgem času nakazovale zelo možno kosilo na balkonu z buteljko malvazije, je bila odločitev o kosilu hitro potrjena. Priprava giric traja znatno manj kot sprehod od tržnice do doma. Osušene girice poprašimo z malo moke in jih za  cca 3 min potopimo v vrelo olje, na koncu pa dodamo še ščep soli. Če nismo pri volji za kompliciranje lahko samo še narežemo kruh in odpremo buteljko svežega belega, če pa je še kaj delovne vneme pa skuhamo par krompirjev, jih narežemo in zmešamo z mlado čebulo, drobnjakom, olivnim oljem in limono. Nato pa samo še na listi odkljukamo, da smo ta teden že jedli ribe.

 

.