MISO

by bratinov

IMG_3468

IMG_3438

IMG_3470

IMG_3504

Idealen način, da se malo spočijete od intenzivne diete: šunka, jajca, hren, potica je Miso – nekakšna večkomponentna japonska juha, sestavljena iz jušne osnove dashi, miso paste in različnih dodatkov, ki se razlikujejo glede na sezono, geografski izvor in domišljijo kuharja.

Dashi je japonska jušna osnova, pripravljena iz kombu alge in katsuobushi (lističev dimljene in sušene bonito tune), niboshi (sušenih mini sardin) ali suhih gob šitak.

Miso je pasta, ki nastane s počasno fermentacijo riža, ječmena ali ostalih žit  in soje skupaj z glivo Aspergillus oryzae. Obstaja ogromno različnih vrst glede na regijo in uporabljene osnovne sestavine.

Priprava miso juhe:
Najprej pripravimo osnovo – dashi, tako da v liter hladne vode namočimo kos kombu alge in jo počasi segrevamo. Malo pred vrenjem, odstranimo algo, dodamo pest katsuobushi lističev in ugasnemo ogenj. Pustimo, da se namaka približno 5 min, nato pa precedimo in dobimo ichiban dashi. Po želji pa lahko odcejeno algo in katsuobushi takoj še enkrat uporabimo. V vodi na majhnem ognju kuhamo cca 10min, nato pa precedimo in dobimo niban dashi, ki je bolj blagega okusa kot ichiban dashi.

V pripravljeni osnovi skuhamo različne dodatke: zelenjava, tofu, gobe, alge, koščki ribe… glede na to kaj imamo na voljo oz kakšno juho želimo pripraviti. Kuhamo pri nizki temperaturi in ne predolgo, tako da ostanejo dodatki čvrsti in sveži. V ločeni posodi zmešamo malo tople dashi osnove in miso pasto, ki je nikoli ne kuhamo, saj z visoko temperaturo uničujemo vse dobre snovi, ki so nastale med počasno fermentacijo. Juho v kateri se je kuhala zelenjava odstavimo in vanjo vmešamo raztopljeno miso pasto, ter serviramo v jušne skodelice. Usedemo se na tatami in uživamo v naši sveže pripravljeni juhi.