SEZONSKI

by bratinov

IMG_2978

IMG_2980

IMG_2985

IMG_2989

IMG_3010

IMG_3012

IMG_3083

IMG_3041

Pojem sezone je v splošni potrošnji hrane popolnoma izgubil svoj pomen. Naj gre za češnje, šparglje ali tartufe, skoraj vse je že na voljo kadarkoli in kjerkoli. Udobje, da imamo vse te izdelke neprestano na razpolago, kompenziramo s tem, da je ta hrana pogosto obupne kvalitete in okusa. Pa tukaj sploh ne gre za nekakšen ekstremistični princip. Gre bolj za to, da bo imel tisti lep rdeč paradižnik, ki ga lahko januarja dobiš v trgovini bolj okus po premalo zreli lubenici, kot pa po pravem paradižniku. Zato pa naši pametni predniki niso razmišljali o tem, kako bi sredi zime vzgojili paradižnik, ampak so ga poleti, ko je na vrhuncu zrelosti in ga je povsod dovolj, pobrali ter posušili na soncu. Sušenje ima poleg konzerviranja hrane še precej dobrodošel stranski učinek koncentriranja okusa. Pomislite na staran sir, pršut, suho zorjeno meso.. Ker je paradižnik pretežno sestavljen iz vode, ta pa se med sušenjem izloči, nam ostane zgubana temno rdeča tvorba, polna slastnega umami okusa, ki jo lahko imamo v shrambi skoraj neomejeno dolgo in nam med zimskim časom odlično nadomesti poletne okuse.  Poleg paradižnikov smo vzeli še pest domačih oliv, malo pinjol in olivnega olja, rezultat pa so odlični in poceni ravioli.

Za testo vzamemo eno jajce na 100g moke in to količino poljubno multipliciramo, glede na število lačnih.  Mesimo dokler ne dobimo voljnega testa, nato pa ga zavijemo v prozorno folijo in pustimo da počiva eno uro. Medtem pripravimo nadev: olivam odstranimo koščice in jih stresemo v mikser skupaj s suhimi paradižniki, pinjolami in olivnim oljem ter zmešamo v gladko maso. Testo na tanko razvaljamo in ga položimo na pult (ali na model za raviole, če ga imamo), nanj razporedimo kroglice nadeva in robove med njimi premažemo z malo vode. Čez to položimo drugo plast testa, pritisnemo robove, da se zlepijo in jih prerežemo. Narejene raviole skuhamo v vreli vodi, jih stresemo v ponev kjer smo predhodno popražili pinjole, ki bodo jedi dodale malo hrustljave teksture in dodamo še par brizgov kvalitetnega olivnega olja.  Postrežemo z malo nasekljanega drobnjaka in kozarcem svežega belega vina.

.