MEDITERAN

by bratinov

IMG_2503

IMG_2514

IMG_2536

IMG_2540

IMG_2544

IMG_2568

Očitno je konstantno pritoževanje nad zimo pomagalo. Sneg se topi, smučarji so jezni, mi pa v nizkem startu za šparglje in žar. Nekatere stvari so pač unikatne in redko kaj se lahko primerja z okusom pravega žara na oglje. Se pa pri tem pojavi kar nekaj logističnih problemov, predvsem primernega prostora, ki ga v stanovanju ponavadi ni. Lahko pa kot alternativo na mizo postavite mini žar ploščo in z vonjavami provocirate lačne goste. Na primer s tako mediteransko orientirano kombinacijo.

Nabodala iz jagnjetine z mlado čebulo in zelišči
Vzamemo kos jagnečjega stegna in mu odstranimo kost, meso narežemo na večje kocke, jih damo v posodo in posujemo s soljo, strtim črnim poprom, svežim rožmarinom, timijanom in pekočim pimentonom. Dodamo še malo olivnega olja in z rokami dobro premešamo. Meso nekaj časa pustimo v marinadi, nato pa ga nataknemo na palčke skupaj z rezinami mlade čebule in nabodala na hitro opečemo na žaru ali plošči.

Pečene artičoke
Artičokam odrežemo vrh in trdi del stebla ter odstranimo zunanje liste. Prerežemo jih na polovico in na hitro blanširamo v vreli vodi, nato pa jih posolimo in na hitro popečemo. Narezane artičoke pred kuhanjem vedno shranjujemo v vodi, ki smo ji dodali limonin sok in tako preprečimo oksidacijo.

Krompir v ponvi z rožmarinom
Izberemo malo manjše krompirje, jih olupimo in prerežemo na polovice. Če uporabljamo mladi krompir ga seveda ni potrebno lupiti ampak ga samo dobro operemo. V ponvi segrejemo malo olja, dodamo krompir in ga na srednjem ognju počasi pečemo, da se naredi lepa hrustljava skorjica z vseh strani. Pred koncem še solimo in dodamo rožmarin.

Vse skupaj bo še boljše, če bo zraven še (skoraj obvezna) buteljka rdečega. Mi smo imeli pri roki en lažji Chianti, ki se je izkazal za kar všečno kombinacijo. Čin, na pomlad!