PRIPRAVE

by bratinov

IMG_2327

IMG_2361

IMG_2376

IMG_2399b

 

Ker se mora stopiti še precej snega preden lahko iz prezimovalne škatle odpakiramo žar in na njem začnemo obračati bolj resne kose mesa, smo se lotili manjših kondicijskih priprav, da do glavne sezone žara pridemo nazaj v formo. Pri mesarju smo ugledali lep kos telečjega hrbta, iz katerega nam je nasekal porcijske zarebrnice, ki smo jih doma še malo estetsko obdelali, tako da smo par centimetrov od vrha rebra krožno zarezali, nato pa s hrbtno stranjo noža s kosti odstranili tisto malenkost mesa in jo shranili za kuhanje telečjega fonda. Dobro osušeno meso smo natrli s soljo in poprom ter ga spekli v dobro ogreti litoželezni ponvi po koreografiji ena minuta, zasuk 90° minuta, obrat in minuta. Ker je teletina zelo nežno meso in glede na debelino zarebrnice je 3 min pečenja kar dovolj, da bo v sredini ostala lepo sočna in roza, zunaj pa dobila lep zapečen vzorec.

Za prilogo smo v francoski maniri izbrali pomfrit, ki pa ga za spremembo nismo naredili iz krompirja ampak iz na tanke palčke (profiji bi temu rekli julienne) narezane buče, in omako iz sušenih paradižnikov.  Zraven smo spili še zadnje požirke Krapeževega merlota, ki je odprt v hladilniku čakal kakšen teden in se med tem časom prav lepo dekantiral. Poleg teletine je mogoče pokazal že malo preveč karakterja, ampak prav hudih pritožb ni bilo.

.