LINGUINE ALLE VONGOLE

by bratinov

IMG_2107

IMG_2119

IMG_2147

IMG_2162

IMG_2171

IMG_2192

Nekateri imajo radi recepte kjer do potankosti pišejo vse sestavine v gramih in potem štejejo rozine preden jih dajo v potico, drugi raje eksperimentirajo s kuhanjem novih jedi in se na vsak način trudijo, da ne bi bile podobne ničemer, kar je že bilo kdaj skuhano,to pa tudi ni vedno najbolj fajn.  Najbolje se je držati nekje vmes in tu pa tam pogledati kakšen dober recept, potem pa po želji in pameti malo dodajati, odvzemati..

To velja tudi za recepte, ki se uvrščajo med “klasike”, vendar jih zaradi tega ni potrebno obravnavati kot da so spomeniško zaščiteni. Dobro pa je, da jih vsaj enkrat poskusimo v njihovi “originalni izvedbi”, saj verjetno obstaja vsaj en dober razlog, da so se znašle na temu seznamu. Linguine alle vongole so ena izmed takih jedi, ki res ne rabijo prav dosti modifikacij. Tokrat smo le namesto peteršilja dodali na tanke rezine narezan koromač.

Linguine alle vongole +
Glede na to, da so školjke narejene v par minutah lahko pri tem receptu istočasno začnemo kuhati linguine in omako. V veliki ponvi segrejemo malo olivnega olja, dodamo narezan česen in ga na hitro popražimo, toliko da zadiši. Dodamo vongole in zalijemo z malo suhega belega vina. Za kuhanje vedno uporabljamo čimbolj kvalitetno vino in nikoli! vina z napakami, saj se bodo le te poznale tudi na okusu jedi. Najbolj zanesljiva je seveda sprotna kontrola, zato je priporočljivo, da si ga tudi kuhar privošči en kozarec in oceni, če je vino primerno. Školjk med kuhanjem ni potrebno mešati, dovolj je, če občasno malo potresemo ponev. Ko so linguine skoraj kuhane jih odcedimo in stresemo v ponev s školjkami. Pomembno je, da testenin ne skuhamo do konca, saj se bodo še dodatno zmehčale, ko jih bomo premešali s toplo omako. Dodamo še na zelo tanke lističe narezan koromač in dobro premešamo. Ponev postavimo na mizo in prinesemo še tisto buteljko Malvazije oz. to kar je od nje ostalo po tem, ko so školjke in kuhar pobrali svoj delež.

 

.