CASTAGNACCIO

by bratinov

IMG_1876

IMG_1894

IMG_2074

IMG_1930

IMG_1960

IMG_2017

Če ob pogledu skozi okno vidiš samo kupe plundre, te lahko klikanje skozi galerijo fotk, pred leti posnetih v sončni Toskani, spravi v precej boljšo voljo. Nasadi oljk, vinogradi, pinije in zeleni grički pa delujejo še bolj pristno, če imamo poleg fotk še kozarec vina in kakšno lokalno dobroto.

Castagnaccio je zelo preprosta sladica iz kostanjeve moke, značilna za Toskano, Ligurio, Piedmont in Emilio-Romagno. Glede na regijo izvora obstaja veliko variant, ki se razlikujejo predvsem po dodatkih: pinjole, rozine, rožmarin, borove iglice, pomaranča itd. Kostanji so včasih predstavljali glavni vir prehrane revnih prebivalcev teh regij, sušenje in mletje v moko pa je bil dober način kako jim podaljšati rok trajanja in obenem razširiti njihovo uporabo pri kuhanju. Kostanjeva moka ne vsebuje glutena zato je primerna tudi tudi za ljudi s celiakijo.

Castagnaccio
V skledo presejemo 400 g kostanjeve moke, dodamo ščep soli in približno 50 g sladkorja. Med počasnim mešanjem prilijemo 250 ml mleka in 300 ml vode. Na koncu dodamo še malo olivnega olja.  Dobljeno zmes, ki mora biti precej tekoča, vlijemo v namaščen pekač ter po vrhu posujemo pinjole in rožmarinove iglice. Pečico ogrejemo na 180°C in pečemo približno 40 min. Počakamo, da se ohladi nato pa postrežemo z ricotto ali mascarponejem, medom. Mi smo poskusili eno varianto s pomarančno marmelado in drugo s stopljeno temno čokolado. Priporočamo obe!

.