BRANCINI FONDA I

by bratinov

Vsi kuharji in gurmani  zatrjujejo, da je daleč najboljša divja riba, kar je po eni strani res, vendar pa tu nastane več problemov. Eden izmed njih je ta, da je porabe in povpraševanja po ribah vedno več, ribji fond v svetovnih morjih pa je omejen, čeprav se nam to ob neskončni površini morja zdi tako nemogoče. Tudi pregovor “there are plenty of fish in the sea” počasi ne bo imel več prave osnove.

Ribiška tehnika se je od čolnov na vesla in mrež, ki so jih ročno vlekli iz morja, razvila do flot ladij, opremljenih z vso moderno tehnologijo in mrežami s katerimi sistematično “čistijo” cela področja morja. Za potrditev tega ne potrebujemo niti statistik in številk. Vsak aktiven ribič ali potapljač bo potrdil, da se je v zadnjih 20 letih količina rib v morju drastično spremenila. Na žalost v negativnem smislu.

Dobra alternativa prekomernemu ribolovu so lahko gojene ribe, kjer pa se spet pojavi vrsta vprašanj o tem kako so ribe vzgojene, s čim so hranjene in kako marikultura* vpliva na lokalni morski ekosistem. Gojenje rib je seveda velika industrija in v želji po čim večjem profitu se tudi tam izbere marsikatero bližnjico.

Da je možno stvari delati tudi drugače, je jasno v primeru družine Fonda, ki so se gojenja rib lotili s strastjo in ljubeznijo do morja in željo po tem, da vzgojijo res dobro (najboljšo) ribo. To pa za sabo povleče marsikaj, od uporabe najboljše (in logično dražje) hrane za ribe, skrbno izbiro mladic in veliko ročnega dela. Mreže v njihovi ribogojnici se naprimer čistijo ročno, da se izognejo uporabi kemikalij proti zaraščanju mrež. Ves ta trud se na koncu jasno odraža na kvaliteti rib, ki prihajajo iz njihove ribogojnice in delajo hudo konkurenco divjim sorodnikom. Njihova velika prednost je tudi ta, da je pot od ribogojnice do kupca izjemno kratka in hitra, kar je pri ribah izjemnega pomena. Pri nakupu rib vam bo sicer skoraj vsak prodajalec zatrdil, da so sveže “od danes”, kar je na žalost v večini primerov daleč od resnice Pri Fondi pa so šli celo tako daleč, da na vsako ribo pritrdijo značko na kateri je označen datum ulova.

Sledi še drugi del objave z dvemi jedmi iz Fonda brancinov.

http://www.fonda.si/

Podvodna fotografija: arhiv Fonda - Oskar Musić

*Marikultura zajema vzrejo morskih organizmov, rastlin in živali v morju ali na priobalnem območju.