SARDELICE

by bratinov

Tudi preden so nam o tem začeli pridigati s televizije in jumbo plakatov smo vedeli, da je dobro in zdravo jesti ribe, po možnosti večkrat na teden.  Vse lepo in prav, je pa potrebno upoštevati, da ima družinski proračun svoje omejitve, ribe in ostale morske dobrote pa na cenovni lestvici (upravičeno) stojijo precej visoko. Sicer se ob posebnih priložnostih ne branimo škampov, kapesant in kapitalnih zobatcev, za vsak dan pa je fajn imeti na zalogi kakšno bolj ugodno varianto. Kot se pri hrani pogosto izkaže, ni bistvo vsega v dragih in eksotičnih sestavinah, ampak predvsem v domišljiji in pravilnem načinu priprave.

Na listo so se tokrat uvrstile sardele – plave ribe (kamor spadajo tudi skuše, palamide, gofi..) fantastičnega okusa, ki so proti svojim belim kolegicam pogosto, a povsem neupravičeno zapostavljene. Lahko jih postrežemo kar surove – marinirane v limoninem soku, pečene na žaru, ocvrte ali pa pripravljene po sledeči proceduri:

Sardele najprej očistimo (ali pa kupimo že očiščene), nato jih dobro osušimo in potresemo z mešanico soli in moke. Spečemo jih na olivnem olju, da so lepo hrustljave na obeh straneh. Če nimamo časa, sestavin ali volje za nadaljnjo kuharijo, jih lahko brez problema postrežemo že v tej fazi, skupaj s kakšno svežo solato in dobrim domačim kruhom. Lahko pa jim pripravimo malo bolj kreativno podlago:  V ponvi segrejemo malo olivnega olja, dodamo narezane češnjevce in par rezin čilija (za pikantno varianto), popražimo, nato pa dodamo pinjole, olive in bučke. Posolimo in kuhamo samo še kakšno minutko nato dodamo kuhane špagete in lističe sveže bazilike ter dobro premešamo. Postrežemo s pečenimi sardelami in kozarcem svežega belega vina.

 

.