APERITIVO

by bratinov

Vsak, ki ga je že kdaj zaneslo v Italijo ve, kako boleče-lačno zna biti njihovo brezkompromisno zapiranje restavracij v času med kosilom in večerjo. Če pa nam nekako uspe preživeti do približno 6h zvečer, se nam obeta Aperitivo – nekakšna uvertura pred večerjo, ko se domačini zberejo v lokalih ob kozarcu vina, Prosecca, ali pa kakšnega preprostega cocktaila, pogosto na osnovi Aperola ali Camparija. V tem času lokali skupaj s pijačami strežejo tudi brezplačne prigrizke. Kar se ponudbe tiče so opcije praktično neomejene in odvisne od angažiranosti posameznega lokala, od preprostih oreščkov, oliv, tarallov, sirov, suhih mesnin…  do mini narezanih pic, brusket, fokač, tramezinov v nekaterih primerih celo toplih jedi.

Spritz Aperol
6cl Prosecco, 4cl Aperol, gazirana voda, rezina pomaranče, led
V kozarec za vino damo 4-5 kock ledu, nato dodamo Prosecco, malo gazirane vode in na koncu še Aperol (tako, da se enakomerno pomeša z ostalimi sestavinami) Na zadnje v kozarec dodamo še rezino pomaranče.

Prosecco je Italijansko peneče vino, ki izhaja iz regij Veneto in Friuli Venezia Giulia. V večini se proizvaja po charmat metodi (sekundarno vrenje poteka v velikih cisternah in ne v steklenici, kot je to pri šampanjcih) Na splošno so to lažja, sveža peneča vina, idealna za aperitiv ali kot osnova za nekatere mešane pijače: Spritz, Bellini…

Bratinov Aperitivo je poleg Spritz Aperol-a ponujal kruhke z mozzarello, češnjevci in svežo baziliko – klasika mimo katere se pač ne da, tramezzine z domačim pestom in popečenimi melancani, ocvte kroglice mozzarelle, ki v sredini skrivajo še košček slanega inčuna in zvitke iz surove bučke napolnjene s sladkasto kremno ricotto in sušenimi paradižniki v olivnem olju.

“Ragazzi, ci prendiamo un aperitivo?”

.