RAW WINES

by bratinov

Pred kratkim se je, predvsem po zaslugi glavne organizatorke Isabelle Legeron – “That crazy French Woman”,  v Londonu zgodil festival “RAW wine fair 2012”. Predstavilo se je približno 200 vinarjev z 800 vini  iz celega sveta, zbranimi pod skupnim imenovalcem “naravnih” vin. Pri definiciji naravnih vin se ponavadi začne žolčna debata, če pa zadevo malo poenostavimo so to vina, ki so pridelana na čimbolj primaren način, brez uporabe umetnih gnojil, škropiv, dodatkov in raznih manipulacij.

Vsa vina na festivalu so morala ustrezati naslednjim kriterijem: grozdje mora biti pridelano po načelih biološke/biodinamične pridelave, grozdje mora biti obrano ročno, dovoljena je uporaba samo avtohtonih kvasovk, edini dovoljeni dodatek v vinu je minimalna količina žvepla (ki mora biti jasno označena), pri pridelavi niso dovoljene razne »hi-tech« manipulacije kot: povratna osmoza, krioekstrakcija, reduciranje alkoholne stopnje itd.

Načela, ki jim sicer sledi veliko vinarjev, ki svojih vin ne nujno deklarirajo kot naravna/eko/bio, po drugi strani pa so ti kriteriji daleč od splošne prakse v moderni vinski industriji. Ne glede na kvalifikacije, certifikate in miligrame žvepla, pa je bilo ogromno vin, ki sem jih na sejmu uspel degustirati, resnično fantastičnih. Vina, ki niso na vse načine zmanipulirana, tako da bi ustrezala globalnemu okusu oz. trendu, ampak bogato odsevajo svoj “terroir”, letnik in vložen trud posameznega vinarja. Predvsem pa pod krinko naravnosti ne poskušajo prodati vin z napakami. Tudi takih je bilo nekaj, vendar jih pustimo kot izjemo.

Glede na relativno majhen obseg sejma, je bilo razveseljivo videti tako visoko udeležbo slovenskih vinarjev, ki so se predstavljali s svojimi vini: Batič, Čotar, Klabjan, Klinec Medana, Kmetija Štekar, Mlečnik, Movia, Nando, Radikon, Damijan Podversic… Še bolj kot številčnost pa je navduševala kvaliteta njihovih vin, ki so z lahkoto konkurirala svetovni selekciji.

Navdušil je tudi kulinarični del sejma, kjer je bil vsem lačnim degustatorjem na voljo prvovrstni norveški dimljeni losos, angleške ostrige, cela zbirka zorjenih sirov, mini pop-up restavracija in še množica ostalih dobrot, ki so dodale plus točko že tako vrhunskemu dogodku.